Γιατί οι σκύλοι και οι γάτες επηρεάζονται από τη ζέστη

Ποιες είναι οι καλύτερες μέθοδοι για να κρατήσετε τα κατοικίδιά σας προστατευμένα από την υπερβολική ζέστη;

Θερμική εξάντληση γάτας

Καθώς τα καλοκαίρια γίνονται πιο θερμά, καλό θα ήταν όλοι μας να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προσέχουμε να μην αφυδατωθούμε, να μην εκτεθούμε υπερβολικά στον ήλιο και να προσέχουμε κατά την άσκηση. Πώς επηρεάζουν οι πιο θερμές ημέρες τα κατοικίδιά μας;

Στην πραγματικότητα, οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος για τον άνθρωπο μοιάζουν με εκείνους που αντιμετωπίζουν τα χνουδωτά μέλη της οικογένειάς μας και πρέπει να ληφθούν εξίσου σοβαρά υπόψη.

Η θερμική εξάντληση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα

Τα ζώα έχουν διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης της ζέστης, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές.

Οι σκύλοι ρυθμίζουν φυσικά τη θερμοκρασία του σώματός τους με το λαχάνιασμα. Είναι αποτελεσματική λύση σε θερμοκρασίες κάτω από τους 32⁰C, αλλά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ο μηχανισμός αποτυγχάνει και τα σκυλιά γίνονται ευαίσθητα στη θερμική εξάντληση και στη θερμοπληξία.  

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία είναι απειλητικές καταστάσεις για τη ζωή του ζώου και απαιτούν άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό για τις βραχυκεφαλικές γάτες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στη αναπνοή ακόμη και σε κανονικές συνθήκες. Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη, πρέπει να παρακολουθούμε πολύ πιο προσεκτικά την υγεία τους.

Πώς να προστατεύετε το κατοικίδιό σας από τα παράσιτα
ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ

Κίνδυνοι λόγω της υψηλής θερμοκρασίας

Η ζέστη μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των σκύλων. Η άσκηση στη ζέστη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να φτάσει ο σκύλος σε σημείο θερμικής εξάντλησης, ιδίως σκύλοι με υποκείμενες παθήσεις και βραχυκεφαλικές φυλές. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι η πιο κοινή αιτία θανάτου -σχετιζόμενου με τη ζέστη- είναι στην πραγματικότητα η υπερβολική άσκηση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τις επιπτώσεις της υψηλής εξωτερικής θερμοκρασίας στο ζώο μας.

Όταν τα τσιμεντένια πεζοδρόμια εκτίθενται απευθείας στο ηλιακό φως, απορροφούν θερμότητα και την απελευθερώνουν αργά. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο περπατήσει σε μια τέτοια επιφάνεια που απελευθερώνει θερμότητα, οι πατούσες του πιθανότατα θα καούν. Η ανάρρωση από τα εγκαύματα είναι μακρά και επώδυνη και είναι σίγουρα καλύτερο να προλαμβάνουμε τέτοιες καταστάσεις.

Θερμική εξάντληση σκύλου

Η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους είναι η καλύτερη επιλογή; 

Γενικά, τα κατοικίδια ζώα λατρεύουν να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αν η παραμονή σε αυτούς εγκυμονεί κινδύνους όπως θερμοπληξία και εγκαύματα, είναι ασφαλέστερο να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Παρόλα αυτά, η παρατεταμένη παραμονή σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλεσει αλλαγές στη συμπεριφορά του ζώου, όπως ανησυχία και άγχος, ενώ παράλληλα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.1. Γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορούν να αντικαταστήσουν τη διασκέδαση και τα παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να οργανώσετε παιχνίδια όσφρησης, κυνήγι θησαυρού και, για τις πιο δραστήριες ράτσες σκύλων, θα μπορούσατε να σκεφτείτε ακόμη και έναν διάδρομο. 

Αλλαγή ρουτίνας για να νικήσετε τη ζέστη 

Ευτυχώς, κάνοντας απλές αλλαγές στη ρουτίνα των κατοικίδιων ζώων μας, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη συμπεριφορά τους.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το πώς να προστατεύσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο από τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου ή συμπεριφοριστή.

1. Protopopova, A., Ly, L. H., Eagan, B. H., & Brown, K. M. (2021). Climate change and companion animals: identifying links and opportunities for mitigation and adaptation strategies. Integrative and Comparative Biology, 61 (1), 166-181.


Θέλετε να μοιραστείτε αυτό το άρθρο;


Περισσότερα σαν αυτό

Opieka nad zwierzętami - artykuły, nowości, porady
DIY κατασκευές για κατοικίδια
Πάρκο ζώων συντροφιάς

Το πάρκο ζώων συντροφιάς είναι το καλύτερο μέρος για να χαλαρώσετε. Απολαύστε τα διασκεδαστικά doodles με γάτες και σκύλους ή δείτε βίντεο που θα σας κάνουν να νιώσετε όπως ακριβώς και το αγαπημένο σας τετράποδο.

Άρθρα και συμβουλές για τη φροντίδα του κατοικίδιου
Ψύλλοι & Κρότωνες
Οι κρότωνες, οι ψύλλοι, τα κουνούπια και οι σκνίπες μπορούν να βλάψουν το κατοικίδιό σας

Η συμπεριφορά των παρασίτων αλλάζει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Άρθρα και συμβουλές για τη φροντίδα του κατοικίδιου
Κατανοώντας το Κατοικίδιό σας
ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ: Βοηθήστε τα κατοικίδιά σας να αντεπεξέλθουν

Η ζέστη δυσκολεύει πολύ ορισμένα κατοικίδια ζώα. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε να προσαρμοστούν.

Ανακαλύψτε τις καλύτερες λύσεις για το κατοικίδιό σας

Χρειάζεστε βοήθεια με τη φροντίδα του κατοικίδιού σας;